Friday, August 29, 2014

Lagu sedih MH. Doaku - Haddad Alwi

Akhirnya berjaya juga cari lagu sedih ni. Aku tak tahulah orang lain macamana, tapi sejak terdengar lagu ni dari masa kejadian MH370 membawa ke kejadian MH17 hari-hari aku berharap akan dapat cari lagu ni dan ulang 88 juta kali! Lagu ni sedap halwa telinga mendengarnya. Sudahlah lagu sedih, disaingkan dengan gambar-gambar MH370 & MH17 terkena jugalah tempias sedihnya tu. Kadang-kadang bergenang juga air mata secoet. 

Mulanya ingatkan lagu ni sekadar lagu instrument semata rupanya lagu nasyid. Beberapa minggu yang lepas pernah terdengar dalam drama kalau tak silap. Lagu Do'aku nyanyian Haddad Alwi dari Indonesia. Ada orang cakap beliau ini Syiah.



Doaku

Bismillah Yaa Rahmaanu Yaa Rahim Bismillah
Bismillah Yaa Fattahu Yaa Halim Bismillah
Yaa Allah Yaa Mannaanu Yaa Karim Yaa Allah
Yaa Allah Yaa Mannaanu Yaa Karim Yaa Allah
Bismillah... Bismillah... Bismillah...

Yaa Rabbi sudilah pandang kami
Terangi jalan gelap ini
Jangan biarkan aku terus sendiri
Mencari mendaki dan berduri

Yaa Rabbi dengarlah doaku ya Rabbi
Hadirlah dalam kehidupan kematian kami
Cuba dan uji kan ku lalui
Ya Allah... Ya Rahman... Ya Rahim

Monday, August 25, 2014

Stranger

Bila seorang stranger boleh buat kita tergelak dipagi hari dengan funny.. sarcastic captions disetiap gambar yang diupload. Totally stranger. Terjumpa secara random.

Nampak sangat diri ni mudah terhibur. Baru sedar. Benda sekecil-kecil alam macam tu je. Hmm...

Monday, August 18, 2014

M.Nasir dan Jamuan Raya 2014

Hai, hello semua. Dah lama tak update blog. Sibuk uli tepung :)

Masih belum terlambat rasanya nak ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Raya masih berbaki seminggu lebih lagi. Maaf kalau ada tulisan yang buat orang terasa, terkerek, termenunjuk etc. 

Musim raya musim orang buat jamuan raya. Walaupun tak bekerja, tak ada office tapi seperti tahun lepas join kakak pergi jamuan raya pejabat dia. Alasan ikut walaupun penat 'tawaf' AEON petang tu ialah sebab jamuan tahun ni buat dekat FELDA dan FELDA memang terkenal dengan masakannya yang sedap! Dua kali pergi wedding yang mana FELDA sebagai caterer dia tidak menghampakan. Sedap makanan-makanan malam tu! Cuma susun atur makanan tu ke laut sikit sebab bersepah. Tak dapat merasa semua makanan. Ada yang cari makanan pun tak jumpa dekat mana tempatnya.

Alasan kedua sebab ada M.Nasir sebagai artis jemputan! O yeah! Tahun ni bertuah sikit. Tahun lepas setakat dengar suara Jamal Abdillah sebab duduk meja dekat kawasan lain tapi tahun ni dapat tengok M.Nasir depan mata terus. Selain M.Nasir ada lagi seorang artis jemputan, Adira. Yang ini tak berapa ambil port sangat  tapi kurus bebenar si Adira tu!! Pinggang mak oi kurus melidi. 

Serius pakcik M.Nasir tu umur berapa? Nampak muda tak dimamah usia pun wajahnya. Suara sudahlah mantap seperti dulu kala. M.Nasir nyanyi 4 lagu malam tu. Syok pula sebab dia memang akan lalu dekat meja kami bila habis menyanyi. Macam tak percaya je akhirnya dapat tengok depan mata bukan dalam peti besi (televisyen).


Ini bukan M.Nasir. Ini kesayangan. Budak paling
seronok boleh bebas malam tu.


Kakak (a.k.a the fan) dan anak-anak. Suka gila gambar ni!
Er.. gambar last tu mahal! RM500 tunai kalau tak ada delete. Huhu... Camerawoman nan ado gambar. Ige mwoya??! Aish... Aci dak kalau superimpose gambar camerawoman dekat tepi tu? Kehkehkeh...

Tolong tengok muka M.Nasir dalam gambar last tu. Nampak muda kan!! Handsome lagi pakcik M.Nasir ni. Muka pun takda kedut-kedut. Last but not least, video M.Nasir sedang menyanyikan lagu popular beliau Semerah Padi. Maaf camerawoman tak bertauliah, maka video ada gegar sana sini.