Wednesday, October 1, 2014

Engagement Cake.

Kek tunang pertama! Hmm... Ada ke kek tunang yang kedua? Atau mungkin yang ketiga. Silap-silap kek kahwin terus. Huhu...

----------
---------
--------
-------
------
-----
----
---
--
-

Terima kasih dekat sahabat sebab bagi kepercayaan untuk menyediakan sebiji kek untuk dijadikan hantaran sempena majlis pertunangan beliau yang berlangsung dua minggu yang lepas. Aih! Dah selangkah nak menamatkan zaman bujang. Tak boleh dah nak buat sesi luahan perasaan lepas ni. Tahun depan ajushii buat comeback pun dah tak boleh nak merapu sama-sama sebab beliau dah ada ajushii sendiri. Sobs...

Kek yang ditempah sebenarnya dua biji, satu untuk bagi pihak lelaki dan satu lagi untuk perut sendiri. Emak Si Sahabat ni kata mana boleh bagi orang sahaja, diri sendiri pun nak juga :) Alhamdulillah dapat good feedbacks dari sahabat dan emaknya. Lega kena dengan selera mereka sebab mula-mula tu saya risau juga. Pada tekak kita dah sedap, belum tentu tekak orang lain sedap kan.

Kek yang saya cadangkan ialah Victoria Sandwich Cake yang saya belajar dengan Aunty Yani The Kithchen Guardian. Belajar secara mulut sahaja. Sebab waktu itu kami kejar masa dan sibuk belajar buat kek lain. Dua-dua kek yang sama cuma untuk hantaran saya hias elok-elok bagi cantik sikit. Design sesimple yang boleh sebab tak hebat sangat. Bolehlah janju cantik dan tak nampak sangat kesengetan kek tersebut. 

Sejak belajar dengan Aunty Yani, VSC ni memang kek pilihan tambah-tambah kalau guna butter Golden Churn tu!! Dulu asyiklah kek coklat, kek coklat, kek coklat. Er.. bila dah pergi kelas ni kerja asyik nak guna butter mahal sahaja sebab pure butter. Tapi bergantung dekat customer tu sendiri, kalau sanggup bayar mahal, saya guna premium ingredients. Kalau tak guna yang ikut bajet.

Gambar-gambar kek yang ditempah. 

Ribbon milik tuan badan yang nak bertunang

Kelos-up

Ready to go

Drizzled with nutella

Side view

Top view










Monday, September 29, 2014

365 days have passed since 290913

Masa ni, tahun lepas rasanya tengah lepak-lepak dalam bilik dekat guesthouse. Ok lupa nama guesthouse. Guesthouse dekat area pffftt... tak ingat juga!! Masyaallah baru genap setahun pun dah lupa. Padahal tempat tu banyak kali lalu plus siap ada couch surfing dekat-dekat area tu. Masyaallah makan semut banyak.

So dah setahun berlalu sejak solo trip yang tak berapa nak solo sangat. Ya Allah sat benor rasanya. Next trip tiket tak beli lagi. Eceiwah! Berangan sangat!! Selang setahun la balik kampung. Tak ada la koyak sangat poket petani anggur cum. baker tak bertauliah ni.

Yang pergi 2 bulan pun duk teringat-ingat. Macamana agaknya budak-budak yang belajar dekat sana eh? Bukan teringat apa, tapi lately ni asyik terkenangkan makanan-makanan Korea tu. Kalau suruh senaraikan food to eat bila balik Korea, boleh tahan jugalah panjangnya. Lebih dari 5 jenis makanan. Adoi....

Nak pi balik kampung time winter. Harap-harap ada salji sebab sekarang cuaca macam tak berapa menentu sangat. Silap-silap tak ada salji. Sudahlah tahun lepas elok balik Malaysia hari ini esoknya first day salji turun. Manalah orang tu tak guling-guling keciwa atas katil. Hmmm...

Rindu. 


Wednesday, September 3, 2014

Kereta Dicuri.

Bila tengah golek-golek masa nak tidur waktu malam rasa semacam tak percaya terkena dekat family sendiri. Selalu dengar jiran-jiran (kawan ayah) saja yang kena sekali tuptup hari Ahad minggu lepas, celik saja mata terdengar kereta ayah sendiri pula yang kena curi. Hmm... Nak sumpah-sumpah pencuri tu je rasa.

Dua minggu sebelum raya, kawan ayah kena. Ini lepas sebulan raya, kereta ayah pula yang kena angkut. Silap-silap sebulan lagi, satu lagi kereta besar dia angkut. Yang syok tu dia angkut semua kereta besaq. Aish.

Kereta yang dah disterenglockkan pun dia boleh curi. Teruk betul masalah kecurian sekarang ni. Teruk betul masalah kecurian kereta di kawasan kejiranan kami sekarang ni. 

Rasa macam surreal sampai ke hari ini. Baru beli 3 tahun je kereta Alza ayah tu. Sedih betul. Kesian dekat mak, kesian dekat ayah. Tak tahulah boleh jumpa balik ke tidak. Macam tak je kan. Ada seorang jiran tingkat atas tu rezeki dapat balik kereta dia sebab letak GPS. So boleh trace. Hmm... 

Sekarang ni susahlah sikit hendak pi restock barang dekat kedai T_T. Hmm...

Semoga Allah ganti dengan kereta yang lebih besaq! Hahaha..... Amin. Tolong aminkan juga.