Monday, April 7, 2014

Chocolate Nutella Pod

Tuan tanah seminggu ni tak sempat nak menulis cerita 50 hari di Korea. Kalau tulis pun belum tentu ada orang yang nak bacakan. Hmm... Menceceh seorang-seorang. Tak suka nanti bila masa edit gambar untuk kongsi di blog saya asyik terfikir bila nak dapat pergi Korea lagi.

Yang tak sempat tu bukan apa, tuan tanah sibuk duk buat kuih raya walaupun puasa tak sampai lagi. Sekarang ni semua orang tengah sibuk buat nutella pod cookies maka tuan tanah tidak mahu terlepas peluang bersama-sama meraikan kedatangan nutella pod yang awesome!! Maaf, tuan tanah punya nutella pod ialah versi coklat. Orang lain duk pakat buat yang cerah, normal cookies tapi tuan tanah buat yang hitam ma~~nis oh hitam manis. Nanti -nanti nk buat yang cerah pula. Mungkin nak cuba yang cheese juga.

Sebelum tu ada sesiapa yang tahu di mana (terutamanya di Kuala Lumpur) boleh borong nutella dengan harga murah? Susah benar nak cari yang murah. Ah~ rasa nak terbang pergi Pulau Langkawi sekarang juga. Tambah-tambah lagi  KLIA 2 dah mula nak beroperasi bulan depan  plus tiket Air Asia pula tengah murah ni; RM98 return, gatal betul tangan nak membeli tiket dan gatal betul kaki nak pergi merayap (sebenarnya saya nak 'test' KLIA 2 je). Huhu...

Ada ke orang Langkawi baca blog saya? Nak minta tolong beli dan pos nutella berdozen-dozen dekat saya boleh tak? Nak buat kuih raya ni.

Saya ada buat promotion untuk nutella pod ni sampai hari Khamis 10 April 2014. Jadi masih berbaki 4 hari lagi untuk tempah dengan harga yang lebih murah. Setakat hari ini dekat berpuluh kotak juga dah terjual. Alhamdulillah, ada kawan-kawan yang tolong promote. Kalau ada sesiapa yang hendak buat tempahan, boleh hantar email di butter.sugar@yahoo.com tapi kena self pick-up di Wisma Mah Sing sebab tuan tanah tak ada kenderaan masalahnya. Lagi satu, kepada yang ada instagram, bolehlah follow saya di buttersugarpoetry

Promotion period only, 10 pcs for RM13

100% Chocolate Nutella

Rich with chocolate flavor

Chocolate pod

Ready to go!

Friday, March 28, 2014

23rd October 2013 - Part 2: English Village Gyeonggi-do, "I am getting married next year" & Ajushii

Selesai makan, cadangnya nak balik semula ke Seoul. Tapi saya belum singgah kelas dalam cerita Boys Over Flower lagi. Dah alang-alang sampai, rugi pula tak pergi tengok. Pernah tengok drama BOF tapi tak ingat tengok sampai habis ke tidak. Rasa macam tak habis tengok sebab pelakon 'jambu' sangat. Sebab itulah saya suka ajushiideul. Tak jambu. Huhu...

Ok,saya pun sambung jalan-jalan dekat dalam English Village sambil cari bangunan tempat shooting BOF. Barulah  saya tahu ada sekolah rupanya dalam English Village ni. Bukan main gah lagi sekolah diaorang. Sapa tak nak duk asrama kalau sekolah macam gitu gaya. Cuak pula masuk dalam bangunan tu sebab waktu kelaskan.



Bila dah masuk dalam kelas BOF tu dia punya perasaan macam ni, "Ceh, macam ni je ke?". Huhu... Kelas BOF dah tak terjaga. Bersepah sikit. Almaklumlah, drama BOF tu zaman bila punya cerita.

The heroes


Gambar ni buat terasa diri ni macam fanatik sangat ke Jun Pyo. Tidaaaaaak!



Piano ni ada apa-apa memorable events ke dalam BOF?


Di suatu sudut, bersepah dengan alat muzik. Tengah ambil gambar, ada cikgu sekolah masuk. Malu sekejap. 


Malaysia disitu! Tak payah nak oppa sangat yo! Adoi....


Oh, tengah menaip ayat dekat atas baru saya teringat yang saya beria-ria pergi sana bukan sebab BOF tapi sebab ada perkataan SHINHWA. Tak dapat jumpa ajushiideul dapat tengok nama pun jadilah. Fangirling mode on.


Selesai ambil gambar, saya pun beransur. Sempat round kawasan luar English Village sekali lagi sebelum pulang semula ke Seoul. 




Tanpa bayangan pokok

Percubaan yang ke-XXX bergambar dengan pokok cantik. Letih dah muka tu














Untuk balik semula ke subway saya naik bas. Lama juga menunggu bas. Bas akan berhenti di stesyen bas - perhentian terakhir. Kemudian dari stesyen bas kena menapak ke subway. Tak jauh mana. Perjalanan ke sana akan lalu pekan kecil. Bolehlah tengok suasana pekan di Korea; ajumma jual sayur-sayuran di kaki lima kedai, budak-budak sekolah pulang dari sekolah etc. Tengah syok melenggang kangkung, tiba-tiba saya terdengar bunyi orang marah-marah. Di seberang jalan ternampak seorang ajushii bergaduh dengan seorang budak sekolah. Mungkin mabuk. Being an 'alien' dekat situ, apalagi langkah kaki ni dipercepatkan. Takut jadi sasaran pula. Ajushii siap bawa batang kayu nak perambat budak tu. Fuh...



Kemudian di Yongmun station ada pula kejadian 'kelakar'. Ada seorang ajushii bercoat kemas menegur saya dengan bahasa Inggeris sewaktu saya berjalan menuju ke escalator. Saya ingatkan beliau tegur sekadar untuk berbasa-basi dengan pelancong tetapi semakin menjadi-jadi pula beliau berborak. Dari cerita diri sendiri sampai ke perihal kawan beliau bercerita. Katanya kawan beliau sudah bercerai tapi tiada anak, si kawan tinggal sendirian, si kawan belajar di Hanyang University, si kawan pernah ke Kuala Lumpur long time ago dan tiba-tiba... seolah ada guruh petir semua apabila beliau mengajak saya ke rumah si kawan tadi. Ewah ewah ini sudah lain macam. Setakat ajak dimulut, tak naik kaki tangan tak apa, ini siap nak letak tangan atas bahu saya. Acik sudah mula kecut perut. Beliau cakap nak kenalkan dengan si kawan tadi. Adoi... kalau nak kenalkan dengan family ke lain ceritala. Masa itu saya mulalah bagi alasan cakap dah ada janji dengan kawan Korean di Seoul. Tapi ajushii masih insist juga ajak pergi rumah si kawan. Saya non-stop cakap tak boleh. Akhirnya beliau tanya soalan cepumas, "Do you have husband?" Hmm... nak tunjuk cincin dekat jari, cincin tak ada. Sudahnya saya cakap " I am engaged. I am getting married next year." Huhu... Barulah ajushii tu lepaskan saya balik. Fuh... Lain kali travel solo saya nak pakai cincin penuh jari. Senang nak tunjuk bukti nanti. Huhuh.... Ajushii~ ajushii~ Ajushii dah berjaya tambah 'perisa' dalam cerita 50 hari saya di Korea :) Terima kasih. Abes, nak kena mula cari calon suami dah ke ni? 

Selamat dari ajushii, maka pulanglah saya ke Seoul. Nak tergelak sepanjang perjalanan pulang bila teringatkan ajushii tadi. Dalam train pula, jadi perhatian ajumma-ajumma. Tanya dari mana, umur berapa, buat apa. Last-last dapat epal sebiji siap nak bagi pinjam pisau potong buah. Hahah.. Adoi. Baik sungguhlah mereka ni. Kenangan... kenangan...

Wednesday, March 26, 2014

23rd October 2013 - Part 1: English Village Gyeonggi-do, "I am getting married next year" & Ajushii

Betullah ada setengah tips tu cakap kalau perempuan berjalan berseorangan, silalah pakai cincin sebentuk dekat jari tu sebagai langkah berjaga-jaga. Hahaha... Nak tergelak bila ingat kejadian tu. Adoi~

Pada suatu hari di Seoul, selepas terpesona melihat gambar-gambar dedaun merah yang diambil oleh tourist Thailand (budak katil sebelah) di English Village Gyeonggi-do, saya tak berlengah lagi terus tukar plan dan menuju ke English Village Gyeonggi-do. Takut kalau lambat pergi, nanti dedaun merah tu layu maka tonggellah pokok-pokok dekat sana. Sudahlah perjalanan ke sana lama, tak dapat duduk pula, double adoi. Huhu... Train penuh dengan......tak lain tak bukan mestilah ajushii dengan ajumma yang gagah lagi perkasa.

Sepanjang perjalanan keluar dari Seoul, duk la bermonolog dengan diri sendiri, "Ni yang tak nak balik ni. Cantiknya. Boleh tak, tak nak balik? Ish sapa suruh beli tiket balik awal sangat. Nak tinggal dekat Korea terus aci tak? Cantiknya. Subhanallah." Hah, itu antara dialog dalam hati bila mata dihidangkan dengan pemandangan yang cantik dari luar tingkap train. Allah, sudahlah cuaca elok. Langit perfect biru. Allah, tak mahu balik Malaysia sungguh time tu. Tapi bila fikirkan makanan, dan dan nak tarik luggage balik. Huhu...

Dalam sibuk duk bermonolog tu, perasaan tak sedap satu macam. Terasa seolah-olah train tu bukan direct ke Yongmun. So bila sampai dekat satu station ni which dah lupa namanya, iyeah!~ lompat keluar dari train. Bila rasa tak sedap, kita kena ikut kata hati ok. Maka tunggulah the next train. Jom layan gambar yang membuatkan orang tu tak mahu balik Malaysia. Lupa diri sekejap. Gambar captured dari dalam train yang bergerak.









Elok sampai di station Yongmun, singgah beli biskut di mart dan kemudian terus ambil teksi ke English Village. Ingatkan ramai tourist sekali tak ada orang, sunyi sepi kawasan English Village tu. Yang ada hanya rakyat Korea. Kata popular tempat ni. Cuaca hari ni tak sesejuk hari yang lepas. Siap berpeluh pakai sweater.

Kedatangan disambut dengan pemandangan pokok berdaun kuning emas ni.

Bendera Malaysia nan ado ke?



Kering 

Tak keterlaluan kalau nak cakap ni ialah the first glimpse of real autumn untuk saya.
Seingat saya sebelum ke sini, tak jumpa yang semeriah ini daunnya :)


Statue of Liberty Amerika kan?
Selang seminit dua, mata disajikan dengan pemandangan indah ini, Allahu.... Jakun lima minit.

Terkesima. Jatuh cinta. 

Antara gambar terawal, berusaha nak bergambar dengan pokok cantik.

Ingatkan kawasan English Village ni kawasan yang 'mati', rupanya berpenghuni; ada sekolah, ada tadika. Agak takut dan berjaga-jaga juga bila berjalan sendirian dekat sini tambah-tambah bila lalu kawasan dorm diaorang. Sunyi. Takut orang tarik lengan ke apa dan lagi satu takut anjing muncul entah dari celah mana, haru. Rasanya tak ada apa yang nak diceritakan, jom tengok gambar.






Masuk keluar bangunan kerjanya satu hari di English Village tu.


Lengang



Berjalan entah sampai ke ceruk tokun mana siap terjumpa mural-mural ni. Ada banyak negara kalau tak silap tapi ambil gambar 2-3 sahaja.








Ada guesthouse tapi rasanya bukan untuk orang luar sewa kut. 





Nama pun English Village. Nak tak nak kena guna English. Tapi....




Kawasan yang sunyi. Sesekali terdengar anjing menyalak. Whoo~ kecut perut.




" May your walls know joy, may every room hold laughter
and every window open to great possibility."
- Mary Anne Radmache-



Another mural yang menarik perhatian. Terlalu kreatif diaorang ni. Mural seorang budak berbasikal diatas seutas tali; tali betul tu gantung/ ikat apa entah. Lupa.


Taking a break for awhile. Alas perut sambil menikmati pemandangan autumn yang indah.

Passport siap!
Kasut favorite, beli dekat Korea. Kasut hiking brand Treskstar kut. Nak beli lagi sepasang.

Cerita lebih menarik akan bersambung dalam Part II. Haha... Till then.