Wednesday, January 28, 2015

Asam Pedas Untuk Dia

Baru lepas makan asam pedas sebab semalam marathon tengok drama TV3 tu; Asam Pedas Untuk Dia. Haha.... Pengaruh sungguh.

4-5 menjak ni cerita Korea dah tak boleh nak fokus sangat bila tengok, so cinta beralih arah ke drama Melayu pula. Rasa nak tepuk bahu sendiri tak percaya boleh layan drama Melayu yang tak sudah-sudah kahwin paksa, tak cinta tapi kahwin dan last-last suka juga.

Hari tu tengok Jika Itu Takdirku. Melekat pula sampai boleh marathon habiskan semua episod dalam 1 malam. Ish... Tapi cerita tu ok lagi. Tak ada kahwin paksa, kahwin bersyarat ke apa. Lagu-lagu dalam drama tu pun best. Ha... tu satu hal lagi. Sejak tengok drama Melayu ni, duk ulang 48 kali lagu-lagu Melayu OST tu dekat music player ni.

Err... sebenarnya nak cakap, TAK payahlah korang habiskan duit pi beli novel Asam Pedas Untuk Dia semata nak tahu ending cerita tu. Baik korang tengok je drama sebab macam lagi hidup, bersahaja dan kelakar. Dalam novel sama je macam novel-novel lain tu. Bosan pada aku la. Chop! Aku cakap macam ni sebab aku memang dah stop bertahun-tahun baca novel cintan-cintun ni. Jalan cerita sama semua.

Sebab duk gelak-gelak tengok drama Asam Pedas Untuk Dia semalam, aku pun terpengaruh dengan perasaan lalu terbeli yang version ebook punya which is much more cheaper dari novel bercetak tu, RM10.90. Konon tak sabar nak tunggu next episod sekali bila dah beli, dah baca sampai habis secara skip-skip aku rasa novel tu biasa je. Peace!

Tuesday, January 27, 2015

Beli Dulu, Kemudian Fikir. Jadi Kebiasaan.

Kalaulah boleh block Air Asia tu kan. Ish! Asyiklah melabur dekat depa walaupun tiket yang dibeli masih ada yang belum sampai tarikh untuk terbang pun. Dengan apa yang dah berlaku tahun lepas, masih lagi semangat beli tiket. Bila orang tanya, "Tak takut ke naik kapal terbang banyak-banyak kali?". Aku hanya boleh jawab kalau dah nak mati macam tu nak buat macam mana. Padahal dalam hati ni takut sapa tak takut.

Aku rasa dah jadi macam kebiasaan pula beli tiket Air Asia ni. Habit! Tapi bukan beli return ticket la. Selalunya aku jenis yang grab tiket sehala / one-way bawah RM300. Macam previous sale last year tu dapat tiket free seat plus minus RM95. Kemudian semalam jumpa pula tiket RM249. Haa... tiket-tiket macam ini la. Takkan nak tengok je kan tiket murah tu. Kucing nampak ikan mesti la dia ngap walaupun aku bukan kucing. Huhu.... Tapi still kena tengok timing sesuai ke tidak. Bukanlah main ngap terus.

Cheapskate memang gini. Maka kita apply kaedah beli dulu pergi tak pergi lain cerita. Kalau tak jadi pun tak ada ralat sangat. Alhamdulillah sampai hari ni masih tak ada yang burn begitu sahaja tapi wallahu'alam dengan trip-trip yang mendatang. Aku syak akan ada juga sekeping dua yang nak kena burn untuk tahun ni. Mana tau kut tak dapat nak apply cuti ke apa.

Lagi satu kalau boleh delete Korea tu dari peta dunia pun bagus juga. Aku ni macam dah tak ada tempat lain nak pi. Kalau check Air Asia mesti tengok harga tiket Seoul dulu. Tempat lain aku tak tengok sangat sebab takut nak pi seorang diri. Kalau pi Seoul confident sikit nak travel free and easy secara solo. Tapi... sebenarnya lepas kena tinggal dekat airport Saigon tahun lepas, aku rasa tak ada scary sangat cuma kena double triple alert dengan persekitaran sekeliling kita. Bila nak repeat Saigon ni?

Hari ni aku tak buka langsung website Air Asia takut nanti terbeli lagi. Nak kena simpan duit untuk trip yang akan datang. Kalau ada gigi emas ke, bulu roma emas ke....boleh la pi gadai untuk buat duit belanja masa travel. Aih...

Terbaca blog seorang blogger ni, dia kata kena sawan Air Asia. Aku nak gelak guling-guling sebab waktu tu aku baru tengah taip separuh jalan entri ni. Aku pun dah kena sawan juga mujur tak kritikal sampai terbeli.

Tuesday, January 20, 2015

Keisei Skyliner & Tokyo Subway Ticket (1-3 Days Pass)

Saja belek-belek info berkaitan pengangkutan awam di Tokyo ni. Tahun sudah bila baca blog yang berkisahkan trip ke Jepun terus jadi tercengang dan blur sebab tak dapat hendak bayangkan macamana subway diaorang. Banyak sangat line yang disebut-sebut. So harapan nak pergi Jepun secara solo juga macam tak ada dalam list, takut sesat.  Dekat Korea sesat masih lagi boleh cakap broken Korean. Kalau dekat Jepun nak cakap lagu mana? Hmm..

Dari sehari ke sehari secara tak berapa diligently maka studylah sikit-sikit biarcelik sikit mata. Sambil-sambil tu eyeing for cheapest ticket. Kalau bolehtak mahu beli JR Pass sebab mahal bergandakan. Lagi pun setakat nak ulang-alik dari Osaka-Kyoto-Tokyo je. Bukan nak pergi jauh-jauh pun.

So, nak tanya sapa-sapa yang dah berjaya menjejakkan kaki di kota metropolitan Tokyo tu...

Adakah possible kalau kita guna subway line (Toei Tokyo dan Metro Tokyo) sahaja semasa berada di Tokyo?

Adakah untung kalau beli tiket setiap kali kita hendak naik subway atau lebih jimat dan memudahkan kalau beli one-day pass contohnya Keisei Skyliner & Subway Ticket ni?



Keisei Skyliner ni sebab ada return tiket dari Narita Airport ke Ueno/Nappori Station. Selain tu tiket ni didatangkan dengan pilihan 1-3 day-pass. Berbaloi ke kalau guna tiket ni untuk tour di Tokyo?

Toei Subway dengan Metro Tokyo ni selalunya dalam satu bangunan atau berlainan? Dan bila nak tukar train tu kita kena prepare untuk bayar exchange station ke macamana?

Harap ada orang yang sudi share pengalaman dengan subway Tokyo ni.

Makin baca, makin pelik-pelik tiket yang available untuk dibeli. Huhu...