Friday, April 18, 2014

Gambar belas ehsan rakyat Thailand. Mereka.

Kenapa saya tak ada dalam gambar ni!!?
Wae?
Sobs.
Saya ada dekat tepi tu duk main komputer.

Salah satu penyeri dalam tempoh 50 hari di Korea, berjumpa dengan mereka di Seokcho.
Kejadian yang terbest. Geng pergi Seoraksan.
Mereka hiking, saya kalau hiking silap-silap tak turun bawah semula. Huhu...

Cuba teka yang mana yang saya......
Yang tolong cari pan sebab saya nak masak.
Yang berlari-lari patah balik tanya tak nak join hiking ke.
Yang berturut-turut hari asyik terjumpa di dapur time breakfast.
Yang...
Yang....

Meraikan kejayaan mendaki Seoraksan pagi tu.

Hyeonsu, ---, Grace, ---, Obb

Gambar belas ehsan dari FB pokcik yang pakai baju putih tu.

Monday, April 7, 2014

Chocolate Nutella Pod

Tuan tanah seminggu ni tak sempat nak menulis cerita 50 hari di Korea. Kalau tulis pun belum tentu ada orang yang nak bacakan. Hmm... Menceceh seorang-seorang. Tak suka nanti bila masa edit gambar untuk kongsi di blog saya asyik terfikir bila nak dapat pergi Korea lagi.

Yang tak sempat tu bukan apa, tuan tanah sibuk duk buat kuih raya walaupun puasa tak sampai lagi. Sekarang ni semua orang tengah sibuk buat nutella pod cookies maka tuan tanah tidak mahu terlepas peluang bersama-sama meraikan kedatangan nutella pod yang awesome!! Maaf, tuan tanah punya nutella pod ialah versi coklat. Orang lain duk pakat buat yang cerah, normal cookies tapi tuan tanah buat yang hitam ma~~nis oh hitam manis. Nanti -nanti nk buat yang cerah pula. Mungkin nak cuba yang cheese juga.

Sebelum tu ada sesiapa yang tahu di mana (terutamanya di Kuala Lumpur) boleh borong nutella dengan harga murah? Susah benar nak cari yang murah. Ah~ rasa nak terbang pergi Pulau Langkawi sekarang juga. Tambah-tambah lagi  KLIA 2 dah mula nak beroperasi bulan depan  plus tiket Air Asia pula tengah murah ni; RM98 return, gatal betul tangan nak membeli tiket dan gatal betul kaki nak pergi merayap (sebenarnya saya nak 'test' KLIA 2 je). Huhu...

Ada ke orang Langkawi baca blog saya? Nak minta tolong beli dan pos nutella berdozen-dozen dekat saya boleh tak? Nak buat kuih raya ni.

Saya ada buat promotion untuk nutella pod ni sampai hari Khamis 10 April 2014. Jadi masih berbaki 4 hari lagi untuk tempah dengan harga yang lebih murah. Setakat hari ini dekat berpuluh kotak juga dah terjual. Alhamdulillah, ada kawan-kawan yang tolong promote. Kalau ada sesiapa yang hendak buat tempahan, boleh hantar email di butter.sugar@yahoo.com tapi kena self pick-up di Wisma Mah Sing sebab tuan tanah tak ada kenderaan masalahnya. Lagi satu, kepada yang ada instagram, bolehlah follow saya di buttersugarpoetry

Promotion period only, 10 pcs for RM13

100% Chocolate Nutella

Rich with chocolate flavor

Chocolate pod

Ready to go!

Friday, March 28, 2014

23rd October 2013 - Part 2: English Village Gyeonggi-do, "I am getting married next year" & Ajushii

Selesai makan, cadangnya nak balik semula ke Seoul. Tapi saya belum singgah kelas dalam cerita Boys Over Flower lagi. Dah alang-alang sampai, rugi pula tak pergi tengok. Pernah tengok drama BOF tapi tak ingat tengok sampai habis ke tidak. Rasa macam tak habis tengok sebab pelakon 'jambu' sangat. Sebab itulah saya suka ajushiideul. Tak jambu. Huhu...

Ok,saya pun sambung jalan-jalan dekat dalam English Village sambil cari bangunan tempat shooting BOF. Barulah  saya tahu ada sekolah rupanya dalam English Village ni. Bukan main gah lagi sekolah diaorang. Sapa tak nak duk asrama kalau sekolah macam gitu gaya. Cuak pula masuk dalam bangunan tu sebab waktu kelaskan.



Bila dah masuk dalam kelas BOF tu dia punya perasaan macam ni, "Ceh, macam ni je ke?". Huhu... Kelas BOF dah tak terjaga. Bersepah sikit. Almaklumlah, drama BOF tu zaman bila punya cerita.

The heroes


Gambar ni buat terasa diri ni macam fanatik sangat ke Jun Pyo. Tidaaaaaak!



Piano ni ada apa-apa memorable events ke dalam BOF?


Di suatu sudut, bersepah dengan alat muzik. Tengah ambil gambar, ada cikgu sekolah masuk. Malu sekejap. 


Malaysia disitu! Tak payah nak oppa sangat yo! Adoi....


Oh, tengah menaip ayat dekat atas baru saya teringat yang saya beria-ria pergi sana bukan sebab BOF tapi sebab ada perkataan SHINHWA. Tak dapat jumpa ajushiideul dapat tengok nama pun jadilah. Fangirling mode on.


Selesai ambil gambar, saya pun beransur. Sempat round kawasan luar English Village sekali lagi sebelum pulang semula ke Seoul. 




Tanpa bayangan pokok

Percubaan yang ke-XXX bergambar dengan pokok cantik. Letih dah muka tu














Untuk balik semula ke subway saya naik bas. Lama juga menunggu bas. Bas akan berhenti di stesyen bas - perhentian terakhir. Kemudian dari stesyen bas kena menapak ke subway. Tak jauh mana. Perjalanan ke sana akan lalu pekan kecil. Bolehlah tengok suasana pekan di Korea; ajumma jual sayur-sayuran di kaki lima kedai, budak-budak sekolah pulang dari sekolah etc. Tengah syok melenggang kangkung, tiba-tiba saya terdengar bunyi orang marah-marah. Di seberang jalan ternampak seorang ajushii bergaduh dengan seorang budak sekolah. Mungkin mabuk. Being an 'alien' dekat situ, apalagi langkah kaki ni dipercepatkan. Takut jadi sasaran pula. Ajushii siap bawa batang kayu nak perambat budak tu. Fuh...



Kemudian di Yongmun station ada pula kejadian 'kelakar'. Ada seorang ajushii bercoat kemas menegur saya dengan bahasa Inggeris sewaktu saya berjalan menuju ke escalator. Saya ingatkan beliau tegur sekadar untuk berbasa-basi dengan pelancong tetapi semakin menjadi-jadi pula beliau berborak. Dari cerita diri sendiri sampai ke perihal kawan beliau bercerita. Katanya kawan beliau sudah bercerai tapi tiada anak, si kawan tinggal sendirian, si kawan belajar di Hanyang University, si kawan pernah ke Kuala Lumpur long time ago dan tiba-tiba... seolah ada guruh petir semua apabila beliau mengajak saya ke rumah si kawan tadi. Ewah ewah ini sudah lain macam. Setakat ajak dimulut, tak naik kaki tangan tak apa, ini siap nak letak tangan atas bahu saya. Acik sudah mula kecut perut. Beliau cakap nak kenalkan dengan si kawan tadi. Adoi... kalau nak kenalkan dengan family ke lain ceritala. Masa itu saya mulalah bagi alasan cakap dah ada janji dengan kawan Korean di Seoul. Tapi ajushii masih insist juga ajak pergi rumah si kawan. Saya non-stop cakap tak boleh. Akhirnya beliau tanya soalan cepumas, "Do you have husband?" Hmm... nak tunjuk cincin dekat jari, cincin tak ada. Sudahnya saya cakap " I am engaged. I am getting married next year." Huhu... Barulah ajushii tu lepaskan saya balik. Fuh... Lain kali travel solo saya nak pakai cincin penuh jari. Senang nak tunjuk bukti nanti. Huhuh.... Ajushii~ ajushii~ Ajushii dah berjaya tambah 'perisa' dalam cerita 50 hari saya di Korea :) Terima kasih. Abes, nak kena mula cari calon suami dah ke ni? 

Selamat dari ajushii, maka pulanglah saya ke Seoul. Nak tergelak sepanjang perjalanan pulang bila teringatkan ajushii tadi. Dalam train pula, jadi perhatian ajumma-ajumma. Tanya dari mana, umur berapa, buat apa. Last-last dapat epal sebiji siap nak bagi pinjam pisau potong buah. Hahah.. Adoi. Baik sungguhlah mereka ni. Kenangan... kenangan...