Friday, February 25, 2011

Winter Trip 2011 Seoul, Korea

Sweet memories ^^

Pejam celik pejam celik, sebulan yang lepas, tarikh ni saya masih di Seoul. Sibuk berjalan di Myeongdong mencari souvenirs. Hurmm..

Baiklah, terasa nak sambung cerita hari tu.

Setelah separuh hari melawat palace, museum etc... petangnya pula kami dibawa ke Insadong. Memang tempat yang saya nantikan. Tempat shopping, memanglah tunggu. Tapi bukannya dapat membeli-belah bagai nak rak pun.

Dekat Insadong, akhirnya saya dan Lynn dipertemukan dengan orang-orang yg berkenaan - Project Manager untuk contest yang saya menang tu dan mungkin orang atasan dari KTO. Beberapa hari sebelum nak ke sana, memang dah dapat call dari PM yang diorang akan datang jumpa kami dekat mana-mana dan ada sesi informal interview. Ingatkan seorang dua yang datang sekali, 5 orang termasuk cameraman. Hehe... Terbayang-bayang lagi bila nampak diorang berdiri sederet waiting for us (Time tu tengah window shopping).

Suka Insadong!! Barang-barang dia cute-cute tapi kalau tak silap barang dekat situ mahal sikit. Sempat laa beli Korean snacks dekat Insadong. Matang - from sweet potato coated with brown syrup. Serius sangat manis. Ahad ni bolehlah cuba buat. Teringin pula.

Matang
Credit to : Maangchi

Encik Project Manager

Entah apa yang saya sembang pun saya tak ingat dah. Suka gambar ni!! Gambar-gambar cantik semuanya dari kamera cameraman. Huhu... Gambar-gambar tak berapa nak cantik dari camera saya. Hehe...

Lain kali kalau sapa-sapa nak pergi masa winter, kena ingat bawa sling bag. Payahla kalau pakai handbag. Baju dah berbelon-belon, bag pulak asyik melucut jatuh je. Tu yang kena sangkut handbag macam dalam gambar. Lepas tu jenuh lenguh tangan. Sambil berjalan, sambil berborak. Hairan jugak, tak speechless sangat. Masa tengah jalan-jalan tu jugak, interview session berjalan. Informal la. Tapi banyak juga soalan. Jenuh nak memikir jawapan dalam Bahasa Inggeris. Antara soalan yang diorang tanya dekat sana, kenapa berminat dengan Korea, apa yang motivate saya nak ke sana, apa perasaan dapat melawat Korea, pendapat saya pasal Korea etc.

Gambar-gambar di Insadong.

Percubaan untuk mengambil gambar candid tidak berjaya.
Peace ^^

Next time kena singgah tempat ni.

Patutnya pakai tudung pink tapi mujur tak pakai sebab
Lynn pun suka color pink. Huuu~~ Lega.
Sudahlah camera pun warna pink.

Berjaya tengok secara live. Poo snacks!!
Tengok je saya tak beli. Dalam dia tak pasti fillings apa. Beans @ herbs??
Dah cakap, dekat Insadong ni semuanya cute-cute ^^
One of the reasons kenapa saya belajar bahasa Korea ialah kerana tulisannya :)

Souvenir dari diorang. Yang ini dari PCNB.
Kalau tak silap 2 wakil dari PCNB dan 2 lagi wakil dari 9fruits Media
Semangat betul tengok gambar dalam buku tu.

귀엽다 ^^
Haha... I send him quite lot of emails before I went to Korea.
Kelakar pun ada. Itulah, sapa suruh tour agency tu salah booked tiket.

Patung yang lebih menonjol di situ ^^

Bila dah selesai sesi soal jawab, kami keluar dari Ssamziegil (dekat area Insadong). Sempat merakamkan gambar beramai-ramai buat kali terakhir. Sambil ada sesi memberi hadiah. Saya ada bawa souvenir untuk diorang tapi tertinggal dalam bus. Aigoo~~ Bukan tak ingat nak keluarkan tapi bag dah tersorok.

Kemudian diorang bawa saya dan Lynn ke Beautiful Tea Museum. Jalan agak slippery disebabkan snow. Terpaksa berhati-hati walaupun jalan laju. Bila dah duduk semeja barulah terasa janggal. Pandang kiri kanan, betulkan tudung sikit, kutip barang jatuh. Haish~~ Sudahlah menunggu tea tak kunjung-kunjung tiba and end up kami punya tea ditapau sebab tourists yang lain dah menunggu di dalam bus.

Three of them send us back to the bus. Jalan licin tapi kena jalan laju-laju sebab tak nak yang lain menunggu. Tangan pulak penuh kiri kanan. Dengan handbag, dengan paperbag, dengan cawan berisi hot tea. Jenuh... Siap last sekali ada orang baik hati tolong pegangkan bag :P Hehehe... Semoga akan bertemu dengan orang sebegitu di Malaysia. Ada tak yang gentleman kat Malaysia ni? Hoho...

Tapi bagus juga diorang hantar sebab dapat jugalah saya bagi souvenir kecil yang saya bawa tu. Buah tangan satu je tapi yang datangnya ramai, terkilan jugalah dekat situ sebab tak dapat bagi dekat semua orang. Sampai ke hari ni duk ingat lagi. Hurmmm... Tapi at least I gave them something sebagai tanda kenangan. Should buy more!!

Sampai dekat bus, saya kelam kabut tarik luggage, terketar-ketar tangan nak buka tali yang ikat zip. Bila dah kelam kabut macam tu, ada saja benda tak kena. Dekat 5 minit juga nak buka beg sahaja. Buka bag, selongkar hadiah, give it to them, say thank you and last but not least, nice to meet all of you ^^

Images finally come true. At last, my dreams come true. Till we meet again one fine day Seoul, Korea. Annyeong~~ ^^

Tuesday, February 15, 2011

Work In Progress


Assalamu'alaikum and Hello..

After months of silence (from crafting world),
I'm working on these at the moment. Cutting process is completed.
So now I'm preparing the colorful zippers for the center.
Once finish, then I can glue them together.

Dear Miss Owner...
These are your flowers. Thank you for waiting patiently.
Will finish it as soon as possible.

Saturday, February 12, 2011

1st Day in Seoul [Morning]

Assalamu'alaikum & Annyeong~~

Asalnya nak ke hotel dulu tapi perjalanan dari Incheon ke Seoul memakan masa lebih kurang 1 jam lebih disebabkan trafik yang sesak. Ala-ala KL jugaklah. Pagi-pagi, orang berpusu-pusu nak pergi kerja kan. Kereta-kereta atas jalan pun ada yang masih bersalji atas bumbung kereta. Hehe... Jadi, kami terus dibawa ke tempat yang sepatutnya untuk join tourist yang lain. Tujuan dia supaya kami tidak terlepas tempat-tempat yang patut kami lawati.

First gambar bersama Encik Salji. Coat tak berzip tapi kalau setakat nak berdiri dekat tepi kereta ambil gambar boleh tahan lagi. Hehe... Muka tak 'siap' sebab tak terfikir nak pakai bedak ke apa. Sejukkkkk~~ Bercakap siap keluar asap. Hehe... Memang jakun.

Pagi di Seoul , 24th January 2011
Gambar ini diambil sementara menunggu tour guide sampai.

Akhirnya berjaya menjejakkan kaki di Seoul, Korea

Saya ingatkan satu bas penuh dengan tourists. Sekali, hanya bas kecil yang sampai. Rupa-rupanya trip yang dibooked ialah private tour. Saya, pemenang lagi satu, Lyn dan ada seorang Uncle dari US join tour kami. Generous betul. Kamsahamida Korea Tourism Organization.

Tour guide yang friendly dan boleh 'masuk' sebab
dia pernah melawat Malaysia. Kira ada jugalah topik yang boleh dikongsi.
English dia pun bagus!! Banyak betul sejarah yang dikongsi.

Hari pertama, tempat yang kami lawati ialah Palace dan Temple. Kemudian ke Presidential Blue House. Yang ini kami lalu sahaja. Kira tengok dari dalam bas. Bukan boleh masuk pun dan memang ramai askar-askar berkawal dekat kawasan tu. Tak macam Istana Negara. Boleh berhenti ambil gambar dengan kuda ke apa. Blue House ni sebenarnya ialah Rumah President Korea yang pada hari tersebut tidak kelihatan biru sebaliknya telah bertukar menjadi White House sebab dah diselaputi salji.

Dari satu tempat ke satu tempat - Changdeok Palace, Jogye Buddhist Temple, Gyeongbok Palace, The National Folk Musuem, Namsan Hanok Village dan Amethyst Center. Rasa nak tercabut juga kaki. Semua tempat- tempat tu kawasannya sangat luas. Lepas lunch di area Itaewon, kami ke Insadong, Namdaemun dan Ginseng Center.

Gambar-gambar yang sempat dicaptured dekat tempat-tempat seperti yang tertulis di atas.





Sepatutnya dekat sini ada The Royal Guard Changing Ceremony tapi disebabkan kawasan dilitupi salji, makanya ceremony tersebut telah dibatalkan. Saya ambil gambar dengan guards sahajalah jawabnya.





With Lyn from Philippines

Bila berjalan dalam sejuk, advantage dia tak berpeluh. Tapi disadvantage dia lapar! Haish... Perut pula hanya beralaskan makanan dari dalam flight yang entah pukul berapa pagi saya makan pun saya tak pasti. Kami berhenti lunch lebih kurang pukul 1.oo lebih di area Itaewon. Dalam perjalanan nak ke restoran, tour guide tanya, saya vegetarian ke? Jadi dia akan orderkan saya Dalsot Bibimpap.

숟가락 그리고 젓가락
[Sudgarak geurigo jeotgarak]
Sudu dan chopsticks ^^

Kimchi
Not that bad. Boleh terima tekak ni. First time ^^

Menu
Kertas nipis bertulis Menu yang diletakkan di atas meja.
(Macam kertas lapik dulang McDonald dekat Malaysia)
2 in 1 sebab digunakan juga sebagai alas pinggan.
Senang, tak perlulah pelanggan kerja dok minta menu dari pekerja kedai.

Dalsot Bibimpap saya!!
Sedap, kena dengan selera ^^
Nanti nak kena pi cari dekat area Gombak, restoran Korea
pemiliknya orang Korea (suami) dan Malaysia - Melayu (isteri)

Sebelum saya akhiri cerita ni, saya nak berkongsi sedikit ilmu yang saya dapat. Itu pun hasil bertanya dekat forum iluvislam.com

Apakah hukumnya seorang Muslim makan dari bekas makanan yang digunakan untuk menghidang makanan yang tidak halal? (Makanan yang kita makan pula ialah makanan seperti sayur-sayuran)
Jawapan: Pencerahan dari Ustaz Al-Johori

Alhamdulilah Aljawab Tak pernah pula saya dengar pinggan mangkuk kena samak kecuali bekas yang dijilat anjing sahaja yang perlu disamak. Ini dinyatakan dalam sebuah hadith riwayat BUkhari dan Muslim. Hadith penuhnya: Dari Abu Tsa'labah Al-Khusyani رضي الله عنه bahwa ia bertanya kepada Nabi صلی الله عليه وسلم tentang hukum makan dengan menggunakan tempat makanan kaum musyrikin. Maka Nabi صلی الله عليه وسلم bersabda. 'Artinya : Jangan kalian gunakan untuk makan, kecuali bila tidak ada yang lain, cucilah terlebih dahulu, baru gunakan untuk tempat makanan kalian? Kat sini jelas,Nabi hanya menyuruh mencuci seperti biasa. Hal ini diperakui oleh Imam Yusuf Al-Qardhawi dalam kitabnya Feqh Taharah dan Syeikh Abdul Aziz bin Bazz dalam kitabnya kita Al-Fatawa Juz Awwal. Bagi bekas yang dijilat anjing. Imam Yusuf Al-Qardhawi berkata: dalam hadith sahih dijelaskan bahawa tempatm yang dijilat atau diminum oleh anjing hendaklah dicuci sebanyak tujuh kali dan salah satunya hendaknya dicampur dengan tanah... dalilnya: "jika ada anjing yang minum dari tempat minum kalian,maka hendaknya dia cuci tujuh kali"(HR Bukhari dan Muslim) WaAllahualam.. WaAllahualam.

Jawapan: Dari seorang sahabat

Boleh saja basuh dgn air dan sabun. Islam itu mudah. Tapi ada syaratnya. Syaratnya tak ada pinggan atau mangkuk lain yg terdapat d situ. Macam... contoh duduk hotel, kita tak tahu kalau sebelum kita, ada orang dah guna pingan tu untuk makan babi dan sebagainya. Tapi Islam itu mudah dan contoh telah diberi dgn hadis Nabi dekat atas. Basuh dgn sabun biasa pun boleh :)

- setakat ni itu yg ****** pernah dengar dari penerngan ustazah kita dulu :) -
Perjalanan selepas makan akan disambung kemudian. Sesi petang melibatkan pihak penganjur ^^ InsyaAllah, dikesempatan yang lain, saya kongsi lagi cerita yang tak seberapa ni.

Annyeong ^^

Monday, February 7, 2011

Hello Seoul, Korea ^^

Salam.

Sudah dua minggu lebih, mood untuk menulis baru menjelma. Mulanya saya rasa nak letak gambar sahaja tapi rugi pula kalau tak menulis sepatah lima patah kata. Pada saya, ini adalah salah satu event penting dalam hidup saya. Maaf sebab campur adukkan blog ini dengan kisah peribadi.

Hadiah yang saya menangi ialah 3 days trip to Korea *here*. Baiklah sangat sekejap tapi tak apa jangan nak demand lebih-lebih sangat. Hadiah ya. Hadiah. Kalau nak lama-lama sila taja diri sendiri. Saya sudah cukup bersyukur sangat-sangat dapat menjejakkan kaki ke Korea seawal ini. Cadangnya hujung tahun nak bercuti ke sana. Alhamdulillah, rezeki.

Kisah-kisah sebelum nak pergi banyak juga tapi tengoklah mungkin boleh selitkan sikit-sikit. Hehe...

Flight saya dijadualkan pada 23 Januari 2011 pukul 11.00 malam, pesawat Malaysia Airlines. Seminggu sebelum ke sana, saya baru mula nak packing, beli insurance (Saya beli travel insurance dari Maybank sahaja. Senang sebab terus beli melalui maybank2u), pinjam baju 'belon', check information about KLIA Ekspress, etc.... Dua minggu sebelum pulak baru sibuk contact Wisma Putra minta mereka verify contest yang saya menang dan juga orang-orang yang terlibat. Oh, lagi satu pagi Ahad tu pun saya sempat jahit beg untuk pakai dekat sana. Terkocoh-kocoh jugalah padahal nak perginya hanya 2 hari. Kalau bukan winter, sudah pasti lepak je kemas baju tapi disebabkan winter, kenalah prepare jugak. Takut badan terkejut tak dapat nak adapt, payah juga. Sampai kesudah macam tak percaya nak ke Korea.

Sebelum ke KL Sentral, sempat singgah money changer. First gaji memang saya tak joli sakan. Saya simpan untuk shopping dekat sana. Memang last minute punya kerja, pukul 8.00 malam dah waktu tu. Dekat 200,000 won juga saya tukar. Dalam kereta nak ke KL Sentral, macam biasalah. Pesanan 'penaja' memang banyak. Hehe... Iyakan saja. Emak dengan abang yang hantar. Sebaik sampai dekat KL Sentral, terus beli tiket KLIA Ekspress dekat kaunter sebab percubaan nak membeli online tidak berjaya. Kalau tak ada tiket, tak boleh check-in dekat KL Sentral. Tak sure pukul berapa, saya naik train terus ke KLIA. Sempatlah makan nuggets McDonald sebelum masuk gate.

Hehehe... bahagian ni tak ada gambar. Yang ada cumalah memori saya sahaja. Senyum. Elok saya lepas gate check barang dan badan, jalan 2-3 langkah, pandang depan... salah satu angan-angan tercapai. Saya dah cakap saya punya impian berderet. Saya nampak Korean badminton players, Park Sunghwan dan teammates yang tidak diketahui nama mereka. Tak terkata apa. Confirmlah diorang satu flight dengan saya. Nak mintak bergambar, segan. Saya pun jalan terus sambil tertoleh-toleh memandang ke belakang. Oh, kalau nak tahu, saya peminat sukan badminton. Hehe... Petang tu kan Malaysia Open.

Sementara menunggu boarding gate dibuka, saya duduk, pandang kiri kanan. Orang Korea semuanya. Rasanya saya sorang je Melayu tapi perasan waktu dalam flight ada Indonesian. Tunggu punya tunggu sampailah seorang demi seorang pemain badminton China dan Korea lalu depan mata. Tunggu jugalah kut-kut Lee Chong Wei naik MAS ke. Tak ada la pulak. Serious memang Dream Comes True betul. Tak sangka dapat jumpa juga akhirnya. Bao Chunlai, Chen Long, Wang Yihan, Park Sunghwan, Lee Hyun Il, Ko Sung Hyun, Yoo Yeon Seong etc. Ramai!! Kalau nak tulis, berbaris-baris pulak nanti. Paling berbeza sekali rasanya Lee Hyun Il, dengan seluar pendek paras lutut, rambut serabai-serabai. Hurmm... Kenangan-kenangan. Ralat satu jelah sebab saya tak berani nak tegur minta ambil gambar bersama. Jadi sekarang ni, tips untuk bertemu dengan badminton players ni ialah beli tiket kapal terbang ke negara next tournament. Hehe... Tahun depan boleh cuba, mungkin.

Alhamdulillah, sepanjang perjalanan lebih 6 jam, tak ada masalah apa-apa. Cuma kematu punggung duduk lama sangat dan sejuk. Layanan MAS pun okey. Makanan pun okey. Tak ingat makan apa dalam flight tapi ni ada sekeping gambar makanan. Gelap sebab tak guna flash. Ada Ma'thurat tepi tu sebab beg letak dekat kaki.


Sampai dekat Incheon Airport lebih kurang pukul 6.oo lebih, pagi. Sambil jalan sorang-sorang padang kiri kanan, Allah... tak percaya dah jejak Korea.


Punyalah slow jalan sampai tersaing jalan dengan Chen Long. Lepas tu saya kena tinggal dekat belakang sebab dia potong. Hehe.... Sampai dekat immigration counter pulak, tertanya-tanya dekat mana counter untuk foreigner sambil saing jalan dengan Bao Chunlai. Punyalah tinggi apek ni. Saya adalah tinggi lebih sikit dada dia je kut. Ke bahu? Macam tinggi lagi je dia. Hurmm...

Settle immigration, saya menuju ke conveyor 10 untuk ambil luggage. Hehe.... Sementara menunggu luggage, saya nampak Lee Chong Wei dan Taufik Hidayat. Mereka pun tengah tunggu luggage. Adalah seorang dua yang ambil gambar dengan mereka. Saya pulak.... punyalah jauh nak jumpa pemain Malaysia sendiri sampai ke Korea sana.

Settle hal bag saya terus keluar. Melilau jugalah mata saya mencari nama sendiri. Tak nampak!! Saya cuak dah. Pusing-pusing last-last nampak juga nama sendiri. Alhamdulillah. Lega. Pemenang lagi satu dah sampai awal sikit dari saya. Cadangnya nak rent handphone dekat airport tapi kena ada credit card. Kalau bayar deposit sangatlah mahal. Sangat! Maka saya pun cancel nak rent handphone.

Sebaik sahaja melangkah keluar dari Incheon Airport, sejuk! Waktu tu -8 degree celcius. Incheon is snowing. Tak lebat sangat snowingnya tapi, saya speechless. Subhanallah! Beautiful! Everywhere is in white, covered with snow. First time, real snow! Jakun? Sikitlah. Hahaha.... Adalah dalam 15 minutes menunggu van tour agency di tepi jalan sambil menikmati pemandangan pagi bersalji di Incheon.

Kemudian kami terus ke Seoul untuk check-in hotel. Saya mengantuk tapi terasa sayang nak lelapkan mata. Sepanjang jalan mata saya memandang keluar. I'm in Seoul, finally!!!

Matahari baru nak naik. Sunrise ~

Snow!! Everywhere ~

First day trip akan bersambung dalam next entry, InsyaAllah.

Wassalam.