Monday, October 31, 2011

Antara yang dapat mengubat hati

Assalamu'alaikum

Sedikit perkongsian ilmu untuk post kali ini. Korea... Korea jugak hati ni kena jaga juga. Kadang-kadang hati pun ada masanya dia sakit, mungkin demam selsema ke, chicken pox ke... Jadi hati pun haruslah diberi makan :0m2:.

Pendek sahaja perkongsian kali ini. Khas untuk rujukan/tatapan diri sendiri yang utamanya dan sahabt-sahabat yang berkunjung ke sini. Terima kasih Allah :39:. Moga diri ini istiqamah untuk berhijrah menjadi lebih baik dari semalam. Ameen.


:0z2:

Seorang ulama, Ibrahim Al-Khawas r.a juga ada memberikan nasihat berkenaan kaedah untuk mengubat hati. Nasihatnya berbunyi:

"Sesungguhnya ubat hati itu ada 5 perkara, maka ubatilah hati kamu dengan lima perkara tersebut.

:0h2: Bacalah al-Quran dengan menghayati isi kandungannya.

:9n2: Mengosongkan perut dari terlalu kenyang atau berpuasa.

:9v2: Bangun (beribadat) di waktu malam.

:9x2: Menghampirkan diri kepada Allah (beribadat) di sepertiga malam

:3: Senantiasa bersama-sama di dalam majlis orang-orang yang soleh


:0z2:

Friday, October 28, 2011

Korean Food: Halal Shin Ramen

I've already tried Jjajangmyeon :7g2: last week. And the taste...not that bad :face39:. But as a Malaysian ke Malay, I prefer my food with some spicy taste, not a bland one. Tak kick:7b2:

So after Jjajangmyeon, Korean food that I want to try is their so-called popular instant noodles or ramyeon. Yes, I know there are many imported Korean noodles in the market especially at Giant, Carrefour, Jaya Jusco supermarket but I am afraid it is non-halal as I read from Kak Zarina's :0x2: that ramen seasoning powder may contains pork/ bone pork.

However, a few days ago, while browsing through my FB account I saw this picture on my timeline. Shin Ramen with verified HALAL logo :5u2: :face26: Thank you Farah Lee for sharing this picture on your FB. I don't know whether this Shin Ramen with HALAL logo is available yet in Malaysia or not. I searched at Jaya Jusco and Carrefour but the answer is NOT AVAILABLE :22:. If you are a loyal Giant's customer, why don't you spend some time on this as she said "....kat Giant pun ada."

A bit information that I hope might help all Muslim K-fans out there. Sharing is caring :0n2:

*** Info tambahan setelah menggoogle berkaitan Halal food in Korea ***

Logo HALAL Korea Muslim Federation Halal Committee

UPDATE 10 Nov: Review berkaitan Shin Ramyeon berlogo HALAL dan yang tiada logo di blog Jaya dan Korea.


Have a bless Friday dreamers :0c2:

Thursday, October 27, 2011

Cute Emoticons, Test 123

:0z2:

Annyeonghaseyo :3j2:

:0z2:

Email :0a2: me at iggumiyeyo@yahoo.com for any inquiries, dreamers.


:k: I am a happy bunny bumbum :1m: today.
Waeyo :8b2:
Can you recognize anything new here :8b2:

Actually, I'm testing my new emoticons installed from this lovely cute :0x2:. Super duper :0x2:. Looking for these cute emoticons for years and only today I found it. So, forgive me in advance as I am pretty sure that for couple of weeks in the future starting from today, all of my :0x2: post will be embellished with these tiny cute emoticons :39:.

Ok, see you in the next post dreamers :3u2:. I'm going out now. Have some orders to sew:1x: today. Will take plenty of :0b2: pictures once it is completed.

Hip hip :0x2:

Wednesday, October 26, 2011

Terpengaruh!

Saya main game ini hanya dua kali sahaja.
Itu pun sebab hendak test (yang main pertama kali tu) best sangat ke.
Main-main, kemudian ternaik syeikh pula.
Mujur handphone sendiri handphone chokiya je.
Tak ada benda alah ni. Selamat!

Tapi....

Terpengaruh!
Haish!

Monday, October 24, 2011

Frame Series: {02} Aen

More frame in the Frame Series.



*Click pada setiap gambar untuk tumbesaran*

Nota kaki: Err... gambar tidak mempersonakan.Malap sebab ambil waktu malam.

Friday, October 21, 2011

Food-o-licious Friday: Jjajangmyun a.k.a Blackbean Noodles

Apakah itu Jjajangmyun atau bahasa omputihnya ialah Blackbean Noodles?

Jajangmyeon (alternately spelled Jjajangmyeon; 자장면; 짜장면) is a popular Korean dish, derived from the Chinese dish 'zha jiang mian'. It consists of wheat noodles topped with a thick sauce made of chunjang 춘장 (a salty black soybean paste), diced meat and vegetables, and sometimes also seafood. Jajang (alternately spelled jjajang), the name of the sauce, is the Korean pronunciation of the Chinese characters , which literally means "fried sauce". Myeon (also spelled myun) means "noodles".
Source: Wikipedia

Gara-gara dek terpengaruh dengan drama Korea yang satu itu, menyebabkan saya teringin nak merasa Jjajangmyeon ni. Sedap sangat ke (?) sampai semua drama mereka pasti akan ada makanan ini. Pulak tu cara mereka makan memang kelihatan seperti serius sedap!

Jadi, bila dapat peluang pergi ke Korea tempoh hari ingatkan dapatlah saya merasa Jjajangmyeon originally made in Korea. Malangnya saya tidak berpeluang. Jangan kata Jjangjamyeon, kimbab makanan yang sesimple itu pun tak dapat rasa.

Hari Rabu yang lepas, berjaya juga saya masak makanan ni. Dulu saya pernah masak Jjajangmyeon ni tapi sos yang digunakan adalah salah. Ada ke guna sos taucu yang masin tu. Hasilnya sudah pastilah masin! Tetapi kali ini sos diimport terus dari Korea. HEHE... Mujur ada kawan yang baik hati hendak tolong belikan. Terima kasih kawan ^^. Kirim la sampai 3 pek, saiz 500gram setiap satu. Banyak! Rasanya cukup sampai tahun depan kut. Jenuh makan mee laa lepas ni.

Resipi diambil dari Maagchi.com. Saya tukar-tukar mana yang patut. Yang tak patut tu, ke laut jawabnya. HEHE...

My first ever Jjajangmyeon

Kena makan comot-comot kekdahnya

Rasanya bagaimana? Mee goreng mamak lagi sedap kut. HAHA... Blackbean sauce ni ada rasa pahit-pahit sedikit. Kenapa saya cakap mee goreng mamak lagi sedap kerana mee goreng mamak ada rasa pedas-pedas. Jjajangmyeon ni rasanya akan lebih sedap kalau dimakan bersama jeruk cili ataupun cili kicap tu. Apapun hari ini lunch makan Jjajangmyeon lagi. Next time nak try Seafood Jjajangmyeon pulak la.

Tuesday, October 18, 2011

Zipper Poche RM15

Hi, morning people!

I made simple zipper pouches for last event at Rasta TTDI. It is an easy bag to sew but parts that I hate most is cutting the cloths and interfacing. I've made a lot of zipper pouches since last week.

I named it Zipper Poche. A simple multipurpose bag to keep your girlish thingy or etc - keys, pendrive, pencils and pens, external hard disk, medicines, small change.

Approximate size: 8" (length) x 5" (width)

More designs available at our Facebook Page.

Saturday, October 15, 2011

Frame Series: {01} Nabilla

Hi, Hello dear readers!




*Click pada setiap gambar untuk tumbesaran*

Nota kaki: Err... gambar tidak mempersonakan.Malap sebab ambil waktu malam.

Monday, October 10, 2011

Roti Bakar by Swedebie, Comel!!

Hi! Hai! Hello!

Selamat Hari Isnin. Semalam ramai orang melaporkan bulan lebih cantik dari selalu. Ada sesiapa yang berjaya menyaksikan kecantikan ciptaan Allah ini? Saya? Tidak berkesempatan sebab saya malas hendak keluar rumah. Tetapi berjaya juga tengok hasil tweet-an kawan di Twitter.

Er... lihat ini, comel bukan? Sebenarnya sudah lama saya follow blog Swiedebie ni . Setahun dua yang lepas kalau tidak silap saya. Waktu itu saya masih duk gila dengan felt. Sekarang sudah kurang sikit. Semua hasil crafts Swiedebie adalah comel-comel. Sangat!

credit: Teemie Toast Brooch

credit: Origini Brooch

Weee~~ my favourite!
Matryoshka Dolls!

Insan disebalik tabir Swedebie ini ialah Ms. Swee, a Singaporean fashion and bridal designer. Silalah melawat blog Swedebie untuk melihat hasil-hasil crafts yang comel-comel itu. Mungkin ia juga boleh memberi inspirasi kepada Malaysian crafters di luar sana.

Nota kaki 1: Rasa nak buat satu macam ni untuk diri sendiri. Cuma... malas lebih!!
Nota kaki 2: Malas-malas boleh pergi beli terus dengan Sus n d Felt Product. Comel dan lagi banyak pilihan warna.