Tuesday, February 18, 2014

Monday, February 17, 2014

Toilet at Geumsok's House

Bila dah selesai dengar sesi taklimat dari Geumsok eonni, tahap berhati-hati bila nak guna toilet tu sangat AA++. Sepenuh perhatian bagi tumpuan sebab satni kalau silap caranya banjir rumah orang. Naya. Mujur duduk 2 malam je. Tapi seronok juga. Menarik. Terus rasa nanti dah ada rumah sendiri nak buat macam ni jugalah. Jimat pun jimat.

Suka interior rumah Geumsok. Macam biasa guna kayu-kayan. Jom tengok gambar. 

Bilik saya untuk 2 malam di rumah Geumsok. Selesa sangat dah.

Beg pink dah berkubur di sana

Dinding. Tengok lampu tu, kayu.
Pemandangan luar dari tingkap bilik. Langit musim luruh yang biru

Save electricity, please.

Dining room, kayu lagi

Kitchen. Water filter dia cute je, kecil, jimat ruang

Partition ruang tamu dengan pintu
merangkap almari kasut, kayu lagi

Interior tak ubah macam cafe-cafe dekat sana

Skirting pun kayu juga. Kayu murah? Selalu measured skirting tiles je
Sekarang tiba part yang pada saya interesting. Jakun sikit macam biasa sebab tak pernah jumpa dekat Malaysia. Jimat air, recycle the water. So sebelum nak guna toilet perkara pertama yang mesti dilakukan ialah make sure air dalam tank ni tak penuh kalau tak, banjir! Kalau penuh... banyaklah prosedur yang perlu dilakukan sebelum guna bilik air. Huhu.. But I am survived! Takda kejadia banjir bla bla bla :)

The tank

Lebihan air yang kita guna dari sink akan mengalir masuk ke dalam tank. Sebab itulah kita kena pastikan tank tu kosong sebelum mandi ke basuh tangan ke. Toilet dia main picit-picit button je so memang kering.

The sink

Sebenarnya saya tak adalah suka sangat kerjaya sebagai juruukur bahan / quantity surveyor tapi sebab dari bidang tu, saya terbawa-bawa sampai ke sana. Tangan tu kadang-kadang bila berjalan mesti nak sentuh dinding ke apa, nak rasa materials dan workmanship diaorang. 

Interior dalam toilet. Simple tapi menarik.
Tiling tak full sampai ceiling.

The rack
Hari ke-dua di rumah Geumsok bersamaan hari Sabtu. Time breakfast borak-borak dengan Geumsok, dia cakap hari Sabtu selalunya dia pergi buat kerja volunteer dengan church. Yang saya ni pun ingatkan dengan church bukan dekat church maka telah semangat mengofferkan diri untuk turut serta. Iyalah, tujuan join CS ni ialah untuk beramah mesra dengan rakyat Korea maka melibatkan diri dalam volunteer job adalah sesuatu yang bijak walaupun tidak seperti yang dibayangkan.

Selesai sarapan pagi so off we went to the church by car. Pagi tu barulah brkesempatan berkenalan dengan housemate Geumsok. Tapi cik housemate tak pandai speaking sangat.

Menyesal tak sudah, tobat tak nak pergi church lagi. Bukan masuk dalam church pun tapi berada di dalam kawasan church yang pengunjungnya tak putus-putus, silih berganti, rasa pelik sangat! Lagi satu, kawasan church tu ada tanah perkuburan orang-orang yang bawa dan sebarkan Christian ke Korea. Adoila. Nak ambil gambar pun rasa macam pelik. Kubur Christian nak ambil gambar buat apa pula. Hampir satu jam juga dekat situ kemudian saya terus cabut balik rumah dengan subway.

Gambar pokok pun jadilah.
The only picture taken at the church.
Lagi, gambar-gambar di hari kejadian. Ada kejadian cari rumah tak jumpa.



Semput

Kawasan kejiranan

Tadika
Housemate Geumsok onnie ni dia ada kedai makan sendiri so malam tu kami dinner berdua je. Geumsok masak lauk ojingo, sedap tapi lupa nama apa. Gambar makanan tak ada sebab malu nak ambil. I had so much fun with them that night. Bila kawan dia balik rumah, makin menjadi-jadi kami berborak sambil kemas rumah. Bercampur-campur topik; politik tanah air, kes tembak-tembak yang silih berganti tahun lepas, working with private & government, chaebol sampai ke K-pop, ajushiideul semua ada. Celik mata tu kejap. Malam semakin lewat dan plan untuk ke Hongdae malam tu cancel sebab masing-masing dah penat mengemas rumah.

Sunday, February 16, 2014

The Invitation by Oriah

It doesn’t interest me
what you do for a living.
I want to know
what you ache for
and if you dare to dream
of meeting your heart’s longing.


It doesn’t interest me
how old you are.
I want to know
if you will risk
looking like a fool
for love
for your dream
for the adventure of being alive.


It doesn’t interest me
what planets are
squaring your moon...
I want to know
if you have touched
the centre of your own sorrow
if you have been opened
by life’s betrayals
or have become shrivelled and closed
from fear of further pain.


I want to know
if you can sit with pain
mine or your own
without moving to hide it
or fade it
or fix it.


I want to know
if you can be with joy
mine or your own
if you can dance with wildness
and let the ecstasy fill you
to the tips of your fingers and toes
without cautioning us
to be careful
to be realistic
to remember the limitations
of being human.


It doesn’t interest me
if the story you are telling me
is true.
I want to know if you can
disappoint another
to be true to yourself.
If you can bear
the accusation of betrayal
and not betray your own soul.
If you can be faithless
and therefore trustworthy.


I want to know if you can see Beauty
even when it is not pretty
every day.
And if you can source your own life
from its presence.


I want to know
if you can live with failure
yours and mine
and still stand at the edge of the lake
and shout to the silver of the full moon,
“Yes.”


It doesn’t interest me
to know where you live
or how much money you have.
I want to know if you can get up
after the night of grief and despair
weary and bruised to the bone
and do what needs to be done
to feed the children.


It doesn’t interest me
who you know
or how you came to be here.
I want to know if you will stand
in the centre of the fire
with me
and not shrink back.


It doesn’t interest me
where or what or with whom
you have studied.
I want to know
what sustains you
from the inside
when all else falls away.


I want to know
if you can be alone
with yourself
and if you truly like
the company you keep
in the empty moments.


By Oriah © Mountain Dreaming,
from the book The Invitation
published by HarperONE, San Francisco,
1999 All rights reserved

Saturday, February 15, 2014

Love is Caramel


I think love is caramel. 
Sweet and fragant, always welcome.
It is the gentle golden colours of a setting harvest sun;
The warmth of a squeezed embrace;
The easy melting of two souls into one 
and a taste that lingers even when everything else has melted away.
Once tasted it is never forgotten.

-Jenny Colgan-


So, I made this yesterday since I am so free (petani anggur la katakan). I used recipe from The Kitchen Guardian. I love caramel and if only I know it is not that difficult to make one.....

Ingredients:
200g sugar
100g butter
200ml whipped cream
1 teaspoon sea salt
2 tablespoon water

How to:
1- Heat sugar and water until you achive a boiling point. Let the mixture turn into the amber color. Careful so you do not burn the sugar.
2- Turn off the heat and add salt, whipped cream and butter. Whip a bit and let it cool before use.

Nah, so easy peasy right!

Tuesday, February 11, 2014

Couch Surfing with Geumsok

Setelah dua malam di rumah Erica dan Agung, akhirnya tiba masa untuk saya beredar ke 'sarang' terakhir. Bagai dirancang pula, rumah host CS yang terakhir terletak di area Mapo, berdekatan dengan guesthouse yang saya dah book untuk hari-hari seterusnya.

Awal-awal pagi lagi dah beredar dari rumah Erica padahal nak jumpa Geumsok waktu malam. So pagi tu saya pergi jalan-jalan dekat Go-to-Mall, Orange Line 3, Express Bus Terminal subway station. Survey siap-siap tempat nanti senang kalau nak pergi tengok rainbow fountain dekat Banpo Bridge. Lepas settle simpan beg dalam locker, maka misi merayap diteruskan.






Since saya sampai sana masih terlalu awal, tak banyak kedai yang buka. Semua baru duk susun-susun barang, nak window shopping pun tak boleh. Sementara nak tunggu semua kedai buka, maka tawaflah saya perlahan-lahan dari hujung sampai ke hujung. Dekat hujung kedua-dua belah underground shopping mall ni ada food court. 

Lengang

By tengah hari, orang dah makin ramai. Siapa yang slim-mlim macam orang Korea beruntunglah boleh pergi shopping dekat sini, murah-murah baju dia. Kalau dah berkenan satu baju silalah beli terus sebab banyak kedai dekat situ takut nanti cari balik tak jumpa. Selain kedai baju ada macam-macam kedai lain yang jual beg, alat perhiasan rumah dll.

Kegemaran! Tapi takat tengok jelah

Comel-comel

Tiga sekawan

Shinhwa! Fangirling mode auto switch on! Nampak je...

Lunch untuk hari ni ialah tteokbokki. Padahal baru je makan dengan Erica semalam. Lepas tteokbokki saya pi belasah makan waffle dekat Waffle Bant pula. Sebab dah tteokbokki pedas sangat so tu kira nak neutralkan balik lidah tu. Huhu... Lagi satu sebab baca dekat blog Kaki Berangan punya pasallah ni yang duk kepingin nak makan waffle dari Waffle Bant. Serius saya suka waffle diaorang sebab sedap. Ada banyak perisa tapi untuk first time ni saya cuba yang original sahaja. Sedap, manis. Hilang pedas tteokbokki. Waffle Bant ni adunan dia bukannya cair, tapi macam adunan roti bulat-bulat. 

Kebanyakkan cafe dekat Korea IDnya bermain dengan unsur kayu. Nice

Berharap lepas ni Waffle Bant 'tembus' pasaran Malaysia lepas LTJ

Menyelerakan, meliurkan. Sedap!
Tak banyak sangat gambar dekat sini. Dah agak-agak bosan, barulah beransur ke rumah last CS. Tapi since masih terlalu awal, berehat sambil dinner dekat mart kemudian sambung rehat dekat kedai roti sampailah Geumsok pulang dari kerja. 

Rumah Geumsok dari subway Mapo-gu Office tu dalam 570 meter. Terasa berkilometer nak sampai rumah Geumsok dengan beg-beg yang banyak tu. Sudahlah malam cuaca drop. Time tu kasut dah buka tukar pakai selipar popular Korea je. Part yang nightmare bila sampai rumah dia bila kena angkut pula beg-beg yang banyak tu naik sampai tingkat 4 tak ada lift. Allah luruh jantung jap. 

Map from Navermap memang kawan baik time dekat sana.

Gambar belas ehsan Navermap. Tingkat paling atas sekali ye -_-"

Sampai rumah pun dah malam so saya just stay inside sementara Geumsok pula keluar dinner dengan kawan-kawan dia. Sebab dah letih tu yang malas nak ikut. Tapi ada benda interesting pasal rumah Geumsok ni sampai mata bersinar-sinar denga penerangan dari Geumsok. Rasa macam jakun sikit pun ada. Yang tu nanti sambung dalam next entry.

Thursday, February 6, 2014

[Discount Coupon 2014] - Trick Eye Museum, Hongdae

Bukan tahun melawat pun still banyak je discount coupon yang KTO bagi dekat tourists. Padahal tempat-tempat tu tak pernah lengang dari pengunjung. Rakyat sendiri pun ramai yang suka berlibur dekat situ. Silalah avoid hari Sabtu atau Ahad kalau nak pergi Trick Eye Musuem ni.

So, untuk sesiapa yang dalam itinerary tu ada Trick Eye Museum, selamat bersuka ria dengan harga yang lebih murah. :)

Untuk print discount coupon, click this LINK. Valid until 31st December 2014. Err... sempat ni kalau nak repeat hujung tahun ni. Agaga... Bulu hidung emas tak tumbuh lagi masalahnya, kerja berangan nak repeat memanjang. Nak kata ada boyfriend Korean tak ada pun. Kawan laki ada sorang tu je pun. Muskil. Dah terkena jampi serapah apa la ni. Ish.


Wednesday, February 5, 2014

Baked

Baked chocolate chip cookies twice last week using 2 different recipes taken from same person.

I little bit renyah. Ingredients used quite 'complex'

Easy. No need 'fancy' ingredients, back to basic

p/s: Dulu, waktu ambil kelas photography dekat univ., nak kamera DSLR sangat-sangat. Time tu kamera DSLR baru nak start semula zaman kegemilangan dia. Masa tu tak ramai lagi rakyat marhaen yang usung ke hulu ke hilir kamera besar tu. Tapi tak lama lepas tu dah ramai dah. Bila dah ramai sangat maka kegilaan untuk memiliki DSLR pun terpadam begitu saja. Dua sem belajar basic photography. Cikgu cakap tak payah ada kamera 'gah-gah' pun tak apa as long as you pandai compose etc, ok dah.