Saturday, September 26, 2015

Bucket List

Nak kata berlist sangat itu tidaklah. Sekadar buat catatan dekat blog yang suram sendu ni je. Orang kata kalau nak apa-apa tulis, cakap selalu, bayangkan inshaAllah mana tahu ada rezeki.

So, sejak empat lima hari ni sibuk la baca trip orang lain ke Melbourne dan Germany. Setakat hari ni itu dua negara yang ada dalam list nak cuba jejak tahun depan atau tahun tulat. Cukuplah asyik ke Korea je. Kalau repeat tu mesti bersebab samada teringat dekat makanan, kecantikan musim luruh atau nak jumpa kawan-kawan Korean. Cukup-cukuplah. Penat nak balas bila orang cakap "kahwin jelaaa dengan orang Korea". Boring. Agaknya kalau duk repeat pi Jerman, depa suruh kami "kahwin jelaaa dengan orang Jerman." Apa punya mentaliti kah ini? Hehe... tapi okey la juga dari Korean kan. Eh?

Tapi bila tengok budget mereka-meraka yang dah pergi sana rasa macam ada guruh sat. Mahal! Bulu roma mas takda nak gadai buat belanja. Apamacam?

Hendak tak hendak, kita berangan je dulu. Lepas tu study je pasal negara yang nak pi. Boleh la kayuh pelan-pelan buat itinerary.

So, hari ni 26 September 2015.  Tengoklah tahun bila boleh tercapai impian yang satu ni.


Sunday, September 20, 2015

My Pierre Herme-inspired Ispahan Cupcakes.

Dalam bahasa kampungnya cupcake rose (sirap) laici. Ini kira kali kedua try buat cupcake Ispahan ni baru menjadi. Itu pun guna resepi yang memang dah selalu guna. Just tweak mana-mana patut tadaaa menjadi pula.

Ispahan cupcake ni combination 3 flavors yakni rose, raspberry dan laici. Dalam kes saya, kek perasa rose, frosting pula raspberry cream cheese dan hiasa dengan sebiji laici.

Al-kisahnya terbaca satu buku pasal cupcakes dekat MPH minggu lepas. Hampir semua cupcakes dalam buku tu sama semua bahan-bahannya. SAMA!! I is like rugilah beli setakat resepi sama je. Yang lainnya dia tukar essence/ serbuk je. Kacang peas sungguh!

Berbekal petua tu la yang balik rumah godek-godek resipi in collection yang lebih kurang sama ja dengan buku tu. Jeng jen jeng I is senyum lebar. Buat pun sekejap je tak lama mana.

Berbaloi la pi kelas kek harga 300 ratus. Dapat resepi yang inshaAllah dijamin sedap lepas tu boleh ikut kretif masing-masing nak olah jadi macamana pun. So, kalau orang tak kongsi resepi tu faham-faham la kadang-kadang diorang ni bayar mahal nak dapatkan resepi and tips. (Dulu selalu juga hangin orang tak mau share resepi. Huhu..)