Sunday, August 11, 2013

Halal Ramyeon - Soon Ramyeon found at Jaya Jusco @ AEON


No halal logo printed on the packaging hence you will find it placed together with other ramyeons at non-halal section in Jusco a.k.a AEON supermarket. Huhu.. To make it worst, if you still want to buy it, you have to pay there!

Ah, ini boleh menimbulkan spekulasi dikalangan rakyat marhaen. Tambah lagi dengan smart phone di tangan, silap haribulan popular masuk youtube "Wanita bertudung beli makanan non-halal di Jusco".

Sedikit excited bila ternampak mi segera ni dekat supermarket Jusco. Siap dah angkat dan belek, memang ada tulis "No Meat" dekat bahagian belakang tu cuma tak beli je. Details info untuk mengesahkan ramyeon ni halal, boleh baca dekat blog Kak Zarina, Budget Travel Guide South Korea. Tapi saya rasa design packaging dah berubah.

Musykil juga kenapa ramyeon ni letak dekat non-halal section sedangkan memang dah tulis veggie ramyeon dan no meat. Hmm... nak kena pergi buat aduan berserta bukti mi ni halal ke? Haha... Sampai macam tu sekali semangatnya. Nampaknya cari dekat sana terus jelah nanti.

Lagi satu, yang ini saya jumpa dekat AEON Taman Maluri. Tempat lain tak tahu ada ke tidak. Kalau tak ada dekat bahagian normal mee maggi, cari dekat non-halal section ya. Kalau dah berjaya beli, let me know ok. Haha...

4 comments:

  1. maknanya ni satu2nya ramyeons yg boleh dimkn, yg lain semua tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ini inshaaAllah halal utk di makan.yg lain2 tu especially yg packaging warna merah hitam tu kena tgk ada logo halal KMF atau tidak (Korea Muslim Federation,kalau tak silap). sebab yg tak ada logo KMF tak halal.

      a few days ago saya dpt maklumat byk juga ramyeon yg dah dapat halal certification dr KMF. tp buat masa ni please avoid ramyeon yg jual dkt kedai2 kecik,speedmart semua tu.

      boleh check dkt facebook ni --> https://www.facebook.com/pages/Shin-Ramyun-Malaysia/227173390672346?fref=ts

      untuk mudah,please try yg vegetables je ni untuk lebih selamat. dan sebenarnya from my experience, maggi kari malaysia tu lg sedap dr ramyeon korea ni sebenarnya. huhuh... :)

      Delete
  2. Nogshim(shinramyun)korea punye ade logo halal.from china same packaging tp no label halal.red packaging..new flavour vegetable..no label halal but ingrediant same je..but ramai muslim kite beli sedap..jgn silap amek ye yg merah china or korea..but depent kpd pengguna dorang tidak pnh memaksa utk membeli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Saya bila tgk made in China terus tak beli. Even waktu dekat sana puas mencari yang ada logo KMF tp sampai kesudah tak jumpa. End up balik Msia beli dkt AEON je.

      Takut bdk2 yg 'taksub' beria dgn Korea tak alert, tu yg risau diorg terbeli. Since kita ni mmg dah tahu tu yg lebih alert. Cuma diorg ni laa...

      Delete