Saturday, June 28, 2014

Anak Ayam & Anak Itik Berborak

A snapshot of conversation between Chizuru san and me yesterday. Bukan guna satu bahasa je, terus berbahasa-bahasa (??).  Dalam kes ni bahasa jiwa bangsa dilupakan buat seketika. Terpaksalah guna bahasa ketiga sebagai medium perantaraan. Itu pun mujurlah faham sikit-sikit Bahasa Korea. Kadang-kadang segan juga nak guna Korean dengan Chizuru sebab dia punya lagi power. Saya ni level budak tadika pun tak lepas lagi. Aih...


Sejak balik Korea  mana pernah study Korean. Bila boring je buka balik text book. Beria beli buku cerita kanak-kanak dekat Seoul sana tapi hampagas. Selalu buat buku cerita tu sebagai buku bedtime story je. InsyaAllah tak perlu baca habis satu muka surat, terus tidur. Huhu...

Sambil borak sambil buka kamus Naver; check spelling, check perkataan betul ke tidak. Grammar toksah cakap, guna yang basic yang mana ingat je.Siap minta maaf salah guna perkataan. Nanti kerut-kerut plak dahi Chizuru san cuba nak faham apalah budak ni nak cakap.

Kalau murah rezeki umur panjang, hopefully dapat jumpa dia dekat Jepun.

p/s: Biyol kepala duk belek map train/ segala tok nenek trainlah. Double biyol bila tengok harga. Couch surfing.... again? 

No comments:

Post a Comment