Tuesday, January 14, 2014

Kimbap Segitiga

Sebenarnya saya dah tulis dan dah jadikan draft post ni sekali terdelete pula semua, stress! Tinggal nak edit sikit je lagi, bijak! Tapi tak apa, mari kita mulakan sekali lagi :)

Just nak kongsikan pasal kimbab segitiga ni. Makanan harian selepas seminggu yang overspend. Huhu... Bila dah over barulah nak tersedar ye dak. Sebenarnya saya tak check lagi overall perbelanjaan dekat sana untuk 50 hari. Secara kiraan kasar untuk semua return ticket, accommodation, food, transportation, souveniers etc rasanya cecah Xk. Gulp! Boleh bayar down payment kereta sebiji. 

Insaf lepas teroverspend (untuk makanan juga) saya isi perut hari-hari; breakfast, brunch, lunch, dinner dengan kimbab tiga segi ni. Kalau convert duit kita masih dikategorikan mahal tapi yang ini the cheapest food yang mengenyangkan yang saya boleh dapat, 800won equals to RM2.40 seketul.

Kimbab ni ada banyak jenis dan walaupun dia tuna ada juga yang berperisa ayam dll. Sebab itu setiap kali beli memang saya perhati habis-habis. Ada juga kes saya dah bersiap nak makan tapi Allah gerakkan hati untuk double check ingredients. Mujur, ada benda tak halal cuma saya tak ingat ham ke, babi ke atau ayam. Masuk tongsamlah jawabnya. 

Ini antara gambar kimbab yang sempat saya snap sebelum makan. Memang kalau pergi mart, saya mesti duk ulang beli kimbab jenis-jenis ni. Saya cuba translatekan ingredients dia. Jadi kepada sesiapa yang nak ke Korea tu bolehlah beli kimbab yang jenis ni. Tapi please, double check ingredients dia sekali lagi. Takut juga kalau ada perubahan ke apa. Harap dapat membantu.

Saya suka makan Bibim Chamci Mayo (비빔 참치 마요) ni sebab dia gaul sekali tuna tu dengan nasi dan ditengah-tengah ada mayonis. Ini guna konsep bibimbap, yang nasi gaul dengan sayur-sayuran tu. Saya selalu beli bila on the way nak solat dekat KTO. Dekat subway Jonggak. Hmm... Tak pernah pula nampak dekat mart lain.

Tuna mayo kimbab

The ingredients

  1. 쌀 - rice 
  2. 참치/ 다랑어 - tuna 
  3. 카놀라유 - canola oil
  4. 마요네즈 - mayonnaise
  5. 대두 - soya bean
  6. 계란 - egg
  7. 밀 - wheat
  8. 대두유 - soybean oil
  9. 전란액 - whole egg liquid
  10. 설탕 - sugar
  11. 간장 - soy sauce
  12. 조미 김 - flavoured laver/ seaweed
  13. 화이트 식초 다시풍미분말 - white vinegar
  14. 소금 - salt
  15. 버터맛분말 (우유) - butter flavored powder (milk)
  16. 당류가공풍 - processed sugar

Tuna kimchi kimbab

  1. 배추 김치 - cabbage kimchi
  2. 고춧 가루 - chili powder
  3. 밀 가루풀 - flour paste
  4. 마늘 - garlic
  5. 대파/ 밀 - wheat
  6. 양팍엑기스 - onion extract
  7. 양배추엑기스 - cabbage extract
  8. 산탄검 - xanthan gum (food additive)
  9. 케이준 머스타드 소스 - cajun mustard sauce
  10. 토마토 - tomato
  11. 정제염 - white salt
  12. 참기름 - sesame oil
  13. 백설탕 - white sugar
  14. 참께 - sesame seed
  15. 천일염 - bay salt
  16. 후추 - pepper
Tuna mayonnaise kimbab

Inside

  1. 식물성유지 (대두) - vegetable oil (soya)
  2. 난 황액 - egg yolk
  3. 발효 식초 - cider vinegar
  4. 혼다시 (우유) - milk
  5. 재제염 - refined salt
Perhatikan ingredients sekiranya kimbap tu ada tulisan-tulisan dibawah ni, tak boleh makan ya :)

  1. 닭고기 - chicken
  2. 고기 - meat
  3. 햄 - ham
  4. 돼지고기 - pork
  5. 동물 성유지 - animal oil
Nak tahu lebih banyak pasal ingrediants yang halal dan haram, boleh check dekat website HALAL KOREA.

Harap dengan info yang sedikit ni dapat membantu traveller yang nak ke Korea. Kalau ada salah, maafkan saya. This is based on my experience and how I survived my 50 days journey. Kalau sesiapa ada info lagi, boleh la kongsi dan tegur kalau saya ada tersalah translate ke apa.

1 comment: