Friday, November 29, 2013

30 Sept 2013 : Namsangol Hanok Village & Ehwa University

Untuk trip kali ni, seminggu kami duduk dekat area Hyewha, Korea Central Backpacker. Rasanya ramai rakyat Malaysia yang duduk dekat sini sebab banyak je Ringgit Malaysia diselit bawah kaca alas meja (??) siap dengan ucapan sepatah dua tiga kata lagi. Mula-mula tu sesat jugalah kami nak cari guesthouse sebab salah masuk lorong da.

Nak cerita details pun rasa macam panjang sangat sampai 50 hari. Jadi saya tulis sikit-sikit jelah yang mana ingat. Nanti bosan pula nak baca ye dak. Hee...

Untuk hari ke-2 ni kami masih berdua. Ahli rombongan sebenarnya ada 4 orang. Kami datang awal sehari.

Tiga tahun lepas datang naik bus dan naik van. Jadi memang tak merasa penat naik turun tangga. Trip kali ni barulah nak cuba naik subway. Er...belum apa-apa dah semput sekejap tengok anak-anak tangga tu.

1st time
The entrance
Namsangol Hanok Village
Hijau. Belum autumn lagi
Waktu ni macam nak hujan. Langit mendung
Langit yang biru. Terkesima. One of my fav. photo
Jalan-jalan dalam tu sambil ambil gambar tapi bila check balik mcm tak banyak gambar rumah-rumah Hanok tu pun sebenarnya. Huhu... Sebab dah datang sini so dia punya feel tu kurang sikit dan lagi satu mungkin penat kut. Seminggu sebelum datang ke Seoul memang tak ada rehat langsung. Datang Namsangol Hanok Village bawa kawan yang first time datang Korea. Sempat jugalah try pakai baju tradisional Korea, hanbok. Tak ingat dah kena bayar berapa.

I need to find my Mr. K-groom.
Maklumlah dah pakai wedding dress kan.
Untuk solat kami pergi ke KTO dekat Jonggak. Sebab lupa langsung nak bawa bekal makanan yang berat harap biskut je, kami beli roti dengan Deli Manjoo untuk alas perut tengah hari tu. Dari KTO, kami terus ke Ewha University.


Ajushii! ^_^
Kami

Architect yang design bangunan ni memang bijak

Dah penat jalan dekat Ewha University, kami pun balik guesthouse. Malam memang tak ada keluar pergi mana-mana. Lagipun petang tu nak tunggu 2 orang kawan lagi yang sampai dekat Seoul hari tu. Bila sampai guesthouse baru masuk pintu depan dah dengar Yong owner guesthouse tu cakap yang kawan 2 orang tu belum sampai. Err... mulalah risau takut diorang sesat ke apa. Nak contact pun tak boleh so tunggu jelah jawabnya. Sempatlah makan malam dulu. Memang lapar sungguh sebab tak makan berat tengah hari tu. Sudahlah pagi minum milo dengan roti tuna sahaja. Tunggu dan tunggu sampai juga diorang akhirnya.

No comments:

Post a Comment