Tuesday, December 31, 2013

A day with Gina Lee (Part 2) - Seonjeongneung Royal Tomb & Seokchonhosu Lake

Dari Bongeunsa Temple saya dan Gina ke Seonjeongneung Royal Tomb dekat area Gangnam. Kalau nak ke sana boleh naik subway Green Line 2 atau subway Yellow Bundang Line turun dekat Seolleung Station, Exit 8. Dekat sini ada 3 royal tombs; Seolleung Tomb, Jeongneung Tomb plus Queen Tomb . Sejarah lanjut pasal tombs ni boleh baca dekat sini ---> CLICK

Tanah perkuburan, so what to expectkan dekat situ, nothing much. Macam taman rekreasi je kawasan dia, ada kawasan lapang luas, pokok-pokok, bukit-bukit sikit as always, kerusi untuk berehat dan etc. Tapi jangan main-main dengan orang Korea, dekat tomb pun boleh jadi tempat dating siap lapik tikar meniarap bagai. Adoi... Tapi kawasan ni memang aman damai je. Sunyi sepi. Tenang. Ramai juga rakyat Korea yang pergi melawat tomb ni hari tu, dari pangkat nenek atuk sampailah ke kanak-kanak.

Tak ada apa nak cerita sangat dekat tanah perkuburan, so marilah kita tengok gambar yang tak seberapa ni.

Di tengah kota metropolitan Seoul, di kelilingi bangunan-bangunan tinggi

Bunga. Bunga apa ni? Bersepah

Yup, my friendly and kind CS host, Gina. She's busy texting her friend who
just broken up with his Korean gf. Keke.. He supposed to join us but
canceled the plan because his Kgf pujuk balik. LOL. 

That way, ok?

The tomb. We didn't go to all 3 tombs, just visited 2 tombs. Tempat ni
besar, harap maklum. Walaupun nampak panas tapi cuaca sangat
nyaman dan sejuk je. Sesuailah nak berjalan.

The roof I

This way, ok?

The tomb view from the window. Tak boleh naik atas

The place where they did the memorial service, kut. Kalau tak silap.

The tomb guardians, maybe.

The pathway

The roof II

Cherries, no?

Berries, no?
Keluar je dari tempat ni terus bergegas cari convenience store, cari air mineral. Dahaga amat!

Guide book peneman  sampai Day 50 tapi balik sini hilang mana entah.
Rehat sekejap dekat sini.
Memandangkan dah sampai waktu lunch, Gina pun pening juga nak bawa makan dekat mana so end up cakap dekat Gina jom pi makan Lotteria jelah. Itu je pun yang buat saya yakin nak makan. Tak susah nak locate kedudukan dekat Seoul ni as long as you can read Hangeul, no problemo! Buka je Navermap, insyaAllah boleh cari dekat mana tempat terdekat.

Yeay! First time makan Lotteria. Sedikit ralat sebab tak dapat bawa kawan-kawan makan dekat sini.

Saewoo Bogo. Burger Udang. Nyums! If only they have chilli sauce...

Fail!! Tuang sos dekat kawasan kosong tu hah!
Follow the arrow ma~
Lepas dah kenyang makan, dari Seolleung kami ke Jamshil pula tapi bukan nak ke Lotte World. Kami ke Seokchonhosu Lake yang terletak bersebelahan  Lotte World. Jalan lagi. Mana tak kurus. Eceh!

Di tengah jalan. Gigih.

Tengok dari luar sahaja

Angsa

Apa nama tempat ni? Tengok dari luar sahaja

The lake. The green trees. Yup, still too early for autumn

Berenang-renang di tepian

Dari luar sahaja, no budget. Huhu...

Berani ke?

Dari luar sahaja. Haha... caption tak memberansangkan langsung

Menikmati pemandangan yang.....indah.

High rise buildings

Pokok-pokok

Another construction site. Tengok dan bezakan dengan
constuction site di M'sia. Mentang-mentah keje
dalam constuction industry (used too)

Penat! Ayuh pulang ke rumah
Dah penat round satu tasik, kitaorang pun balik. Siap sempat singgah Gangnam lagi sebab cakap dekat Gina nak cari kedai buku secondhand. Balik rumah terus solat-kemas-rehat-dinner then moved to next CS host. Penat tak terkata.

2 comments:

  1. You have such a nice photo collection here. Oh ya, Happy New Year to you too!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih :) & Selamat Tahun Baru juga!~

      Delete